Arbeidsanalyse is het systematisch onderzoeken van de methoden waarmee werkzaamheden worden uitgevoerd met het doel het effectief gebruik van hulpbronnen te verbeteren en prestatienormen vast te stellen voor het uitvoeren van die werkzaamheden. (ILO, Geneve)
Bekijk de onderstaande video om een beeld te krijgen van de training arbeidsanalyse.
Doelstelling van Arbeidsanalyse
Het gebruik van de tijd van mensen, systemen en machines in een organisatie is heel belangrijk. Door de calculatie en de planning van het gebruik van de tijd worden de mogelijkheden en de beperkingen vastgelegd met betrekking tot de kansen in de markt, een redelijke belasting van mensen en een optimaal gebruik van beschikbare capaciteiten.
Een objectieve methode voor het beschrijven, analyseren en in onderdelen kwantificeren van uiteenlopende werkprocessen is noodzakelijk voor:
1. Het verschaffen van een helder inzicht in, en overzicht van, de tijdbelasting die (nieuwe)
opdrachten en werkprocessen met zich mee brengen.
2. Het optimaal verdelen van de werkbezetting over mensen, systemen en machines.
3. Het geven van informatie die helpt om de omvang en indeling van werkcellen optimaal af te
stemmen op het aanwezige opdrachtenpakket, daarbij rekening houdend met:
a. de bestaande situatie en knelpunten daarin,
b. mogelijkheden tot verbetering en betere benutting van capaciteiten
4. Het ontdekken en ontwikkelen van mogelijkheden om processen te verbeteren.
Arbeidsanalyse – nieuwe stijl
De principes van de arbeidsanalyse zijn niet wezenlijk veranderd. Wel zullen opname- en uitwerking veelal elektronisch verlopen in plaats van met de klassieke stopwatch. Een belangrijker verschil is dat de arbeidstechnische competentie veel dichter bij de procesuitvoerders komt te liggen. Daarnaast wordt de arbeidsanalyse meer en meer een dynamisch hulpmiddel voor de optimalisatie van bedrijfsprocessen. Naast het toepassen van elementen binnen het Continue Verbeteren (Kaizen) zien we de laatste jaren de belangstelling voor deze technieken nadrukkelijk toenemen. Het ‘Lean denken’ het uitbannen van verspillingen vereist vooral gedetailleerd inzicht in hoe processen werken als wel welke omvang ze in capacitieve zin hebben.
Opzet van het programma
Het programma wordt gegeven gedurende vijf dagen, bij voorkeur met telkens een tussenliggende periode van een of twee weken. Het trainingsprogramma is zeer praktisch van opzet, met veel oefeningen, praktijkvoorbeelden en teamwork. Deelnemers worden getraind met materialen die zij zelf in hun eigen werkomgeving kunnen toepassen om werkprocessen te analyseren en te meten. Het uitvoeren van opdrachten tussen de trainingsbijeenkomsten en in de eigen praktijk, is een wezenlijk onderdeel van de training.
Voor wie bestemd
Het 5 daagse Trainingsprogramma Arbeidsanalyse is bestemd voor mensen die zelf tijdstudies willen gaan maken, of die willen weten hoe dit in zijn werk gaat. Deelnemers zullen bijvoorbeeld zijn: teamleiders, process- en product-engineers, calculatoren, afdelingschefs, Kaizen facilitators, vakbondsafgevaardigden.
Werkboek
De deelnemers ontvangen het Handboek Arbeidsanalyse als onderdeel van de training. Daarmee hebben zij een volledige, gedetailleerde en algemeen erkende standaard voor het uitvoeren van tijdstudies en het samenstellen van tijdnormen.
Praktische resultaten
De deelnemers ontvangen voldoende training, achtergrondinformatie en materiaal om een volledig inzicht en overzicht te hebben van het maken van tijdstudies. Zij zijn in staat om zelf volledige tijdstudies te maken en uit te werken. Omdat zij nog geen praktijkervaring hebben is het wenselijk dat zij daarbij in eerste instantie gecoacht worden door een ervaren begeleider.
Certificaat
Deelnemers die het volledige programma gevolgd hebben en door de uitvoering van de praktijkopdrachten blijk geven van een goede beheersing van de materie, ontvangen na afloop van de training een persoonlijk certificaat.
Wilt u meer weten, neemt u dan contact op